GHIDUL PENTRU ANGAJAREA PERSOANELOR CU HANDICAP

Ghidul Pentru Angajarea persoanelor cu handicap

1. INTRODUCERE

“De ce să mă angajez?”, “Dacă mă angajez îmi pierd ajutorul social”, “Dacă mă angajez îmi pierd gradul”, “persoanele cu handicap sunt primele pe lista de concedieri”, “nimeni nu angajează persoane cu handicap”, “statul nu încurajează angajarea persoanelor cu handicap”, ……… , acestea sunt numai câteva dintre întrebările pe care şi le pune o persoană cu handicap în momentul în care îşi propune să se angajeze. Negăsind răspunsurile corecte la cele mai multe dintre aceste frământări, aceasta alege să abandoneze….şi să rămână în continuare dependentă de ajutorul social primit de la stat.

Motivaţiile gradului mic de integrare pe piaţa muncii al persoanelor cu handicap sunt multe (lipsa unei calificări profesionale căutate pe piaţa liberă a muncii, supraprotecţia familiei, lipsa de încredere în forţele proprii, eşecurile repetate, etc.), dar, una dintre cele mai importante este: lipsa informaţiilor.

Prin acest ghid vom încerca să raspundem la câteva dintre cele mai frecvente întrebari care apar în momentul în care o persoană cu handicap doreşte să se încadreze în muncă.

2. LEGISLAŢIE

I: Dacă mă angajez îmi pierd ajutorul social?

R: Atât indemnizaţia lunară (179 lei pentru adultul cu handicap grav, 147 lei, pentru adultul cu handicap accentuat) cât şi bugetul personal complementar (80 lei pentru adultul cu handicap grav, 60 lei pentru adultul cu handicap accentuat şi 30 lei pentru adultul cu handicap mediu) se acordă indiferent de venituri. (lg. 448/2006, art. 57, al. 4)

I: Sunt o persoană cu handicap grav, cu însoţitor. Dacă mă angajez îmi pierd gradul de handicap şi însoţitorul.

R: Nu există nici o prevedere legală în acest sens. Încadrarea într-un grad de handicap nu are nici o legatură cu capacitatea de muncă. Comisiile de evaluare a adulţilor cu handicap nu evaluează capacitatea de muncă ci pot doar să orienteze profesional adultul cu handicap.